Εμπειρίες εθελοντών

Η ημερομηνία είναι 23 Οκτωβρίου και ενώ έχω ενημερωθεί για το πρόγραμμα στο Newcastle, ως συνήθως το θυμάμαι τελευταία στιγμή. Συμπληρώνω την αίτηση εν μέσω διαδικτυακών προβλημάτων (ξεκινώντας τα γαλικ##$^&^»¨΄^$%) κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Μέσα μου δεν πίστευα ότι θα επιλεγώ αλλά όπως τόσες και τόσες φορές που όλοι μας συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς κληρώσεις κτλ σκέφτηκα ότι δεν χάνω και κάτι.
Ώσπου ένα απόγευμα οδηγώντας και έχοντας αφαιρέσει παντελώς την πληροφορία από τον εγκέφαλο μου ότι έχω κάνει την αίτηση, χτυπάει το τηλέφωνο. Δεν το ακούω. Βλέπω την κλήση (άγνωστος αριθμός… για συνέντευξη θα είναι λέω). Καλώ. Μιλαεί. Το αφήνω.  Το τηλέφωνο ξαναχτυπάει, δεν το ακούω. Επιμένει λέω. Είναι σίγουρα για δουλειά! Ξανακαλώ. Δεν πιααάνει!  Έλεος!!! Το κούρασα,  ε, να μην τα πολυλογώ λίγο παρακάτω καταφέρνω και βγάζω γραμμή όλο χαρά.
– Γεια σου!   Μου λέει μια φωνή που αργότερα μου συστήθηκε ως Αγκάθα.
-Καλησπέρα! Λέω εγώ.
-Ο Αλέξανδρος; Με ρωτάει. Η μούρη μου ξινίζει…
– Όχι λέω λάθος!
-Περίμενεεε Περίμενεεε, μου λέει. Ο Κώστας; Η μούρη παίρνει πάλι την φυσιολογική της μορφή.
-Ναι. Απαντάω
Από εκεί και κάτω η μούρη άρχισε να χαμογελά! Μου ανακοινώθηκε ότι έχω επιλεγεί για το πρόγραμμα στο Newcastle και εκείνη τη στιγμή ήταν πραγματικά πολύ καλύτερο από μια ακόμα συνέντευξη με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Πλησιάζουν οι μέρες για την αναχώρηση… Ενώ έχω μιλήσει με την Χρύσα και την Γεωργία που θα πηγαίναμε μαζί και τις έχω συμπαθήσει χωρίς να τις έχω γνωρίσει από κοντά, μου μπαίνει το μικρόβιο της ανασφάλειας. Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό που δεν θα πάω με κάποιον γνωστό μου… Θα είναι καλά; Αν βαρεθώ;  Το πρόγραμμα θα είναι ευχάριστο;

Η απάντηση ήρθε στο Newcastle! Η πόλη, η γνωριμία σιγά σιγά με τους συμμετέχοντες (Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Ιταλία Ρουμανία) και τους διοργανωτές, το ξενοδοχείο και γενικά η ατμόσφαιρα προϊδέαζε ότι κάτι όμορφο και ευχάριστο θα συμβεί εκεί. Και η επιβεβαίωση ήρθε από την πρώτη ως την τελευταία μέρα. Οι διοργανωτές πολύ φιλικοί και πάντα εξυπηρετικοί σε ότι απορία κι αν είχαμε, είτε αφορούσε το πρόγραμμα είτε όχι. Στο τέλος δεν μπορώ να τους δω σαν διοργανωτές αλλά σαν φίλους που συμμετείχαν και αυτοί σε ένα πρόγραμμα το οποίο το έστησαν με τέτοιο τρόπο ώστε στην τελική να προχωράει και να λειτουργεί με βάση την δική μας συμμετοχή, την δική μας δράση το δικό μας ενδιαφέρον και οφείλω να ομολογήσω ότι αν και επιφυλακτικός πριν το ταξίδι, στο τέλος αποζημιώθηκα και με το παραπάνω. Το πρόγραμμα μέσα από τις δραστηριότητες, «energizing» εργασίες,  συζητήσεις, οι επισκέψεις στους ναούς και οι λοιπές δραστηριότητες κατέληγαν πάντα σε μια καταιγιστική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Και πέρα όμως από το πρόγραμμα όλα ήταν φανταστικά. Όλοι οι συμμετέχοντες, ενώ είμαστε άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών κτλ πολύ γρήγορα γίναμε μια όμορφη παρέα που πραγματικά το πιστεύω, πολύς κόσμος ζήλεψε το χιούμορ, το δέσιμο και τη ζωντάνια, βλέποντας μας στις εξορμήσεις μας είτε για φαγητό, είτε κάποια βράδια για ποτό, αλλά ακόμα και σε εργασίες που κάναμε για το πρόγραμμα.
Σίγουρα το ρητό:  «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» δεν με χαρακτηρίζει μιλώντας για την εμπειρία μου στο Newcastle το οποίο μου άφησε πολλούς φίλους, υπέροχες αναμνήσεις και φυσικά γνώση!

Κ.Χ

Η αλήθεια είναι πως όλοι όσοι είχαν ξανασυμμετάσχει σε ανάλογα προγράμματα μου είχαν πει πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσω καλά. Ούτε κατά διάνοια δεν πλησίαζε όμως η φαντασία μου σε αυτό που θα ζούσα. Ακόμα και ο χρόνος κυλάει διαφορετικά στα project απ ότι κατάλαβα. Δένεσαι τόσο εύκολα με ανθρώπους που λογικά δε θα ξαναδείς, ώστε νομίζεις ότι είσαι τουλάχιστον μήνα εκεί κι όμως μόλις έρθει η τελευταία μέρα σου μοιάζει πως δε πρόλαβες να δεις και να κάνεις τίποτα. Προσωπικά δε δένομαι εύκολα με κόσμο παρόλο που είμαι κοινωνική και μιλάω με όλους, οπότε δε μπορώ να ισχυριστώ ότι έκανα δυνατές φιλίες με πολύ κόσμο αλλά είμαι αισιόδοξη ότι κάνας δύο θα μου μείνουν. Είχα όμως την ευκαιρία να μάθω έστω και λίγα πράγματα για τον καθένα και την κοσμοθεωρία του και το κατά πόσο αυτή σχετίζεται με την κουλτούρα και τη θρησκεία του καθενός.

Έμαθα πάρα πολλά για ένα θέμα που με ενδιαφέρει, τη θρησκεία, που παρόλο που θεωρείται πλέον λίγο ξεπερασμένο, για μένα από πολιτισμικής πλευράς έχει ενδιαφέρον και δίνει πληροφορίες για την κάθε χώρα τον κάθε λαό και την κάθε κουλτούρα. Πήγα σε μέρη που δε θα επισκεπτόμουν ως απλός τουρίστας σε ένα μέρος όπως ένα τζαμί, έναν ινδουιστικό ναό, μία αγγλικανική εκκλησία και έναν ναό των sick. Έμαθα πράγματα για κάθε θρησκεία που καμία Wikipedia δε θα μου έλεγε καθώς είχα την ευκαιρία να διατυπώσω απορίες και να απαντηθούν από αρμόδιους αμέσως.

Μέσα από τις δραστηριότητες στο venue είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα άλλα παιδιά καλύτερα καθώς συνεργαζόμουν κάθε φορά με μία διαφορετική ομάδα. Τα energizers ήταν ο καλύτερος τρόπος να μάθω τα ονόματα όλων παρόλο που μου θύμιζαν παιχνίδια που κάναμε στα μαθήματα θεατρικής παιδείας ή στο νηπιαγωγείο! Κατά τα άλλα οι δραστηριότητες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και προς μεγάλη μου έκπληξη καθόλου βαρετές! Μέσα από αυτές μπήκα στη θέση διάφορων προκαθορισμένων χαρακτήρων (roleplaying, fakebook) και μπόρεσα έστω και υποθετικά να επέμβω στο να σώσω καταστάσεις που προκαλούνταν από προκαταλήψεις (theatre of the oppressed).

Τι θα έλεγα στον εαυτό μου αν δεν είχα ήδη πάει στο project: Φιλενάδα μη το σκέφτεσαι καν! Όχι μόνο θα γνωρίσεις κόσμο της ηλικίας σου από όλες τις πλευρές της Ευρώπης, όχι απλά θα έχεις την ευκαιρία να δεις την Αγγλία από κοντά, ούτε θα μάθεις για τη θρησκεία και το ρόλο της στη σημερινή εποχή. Θα έχεις μία εμπειρία να τη διηγείσαι στα εγγόνια σου! Και όντως έτσι έγινε. Τα λόγια είναι περιττά και όσοι έχουν πάει σε project ξέρουν το συναίσθημα. Προσωπικά έμεινα απολύτως ευχαριστημένη και από την όλη οργάνωση (venue, φαγητό, διαμονή, δραστηριότητες) αλλά και από τους συμμετέχοντες αφού όλοι, χωρίς υπερβολές, αποδείχθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και εξελιχτήκαμε σε σούπερ ευχάριστη παρέα σε ένα μέρος όπου βρίσκονταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.  Σίγουρα λοιπόν έφυγα με εντελώς διαφορετική αντίληψη για πολλά πράγματα όσον αφορά την κουλτούρα της κάθε χώρας και με απαντημένα ερωτήματα πάνω σε ανάλογα πολιτισμικά θέματα, όπως καμία Wikipedia δε θα μπορούσε να μου απαντήσει ποτέ.

Γ.Τ

TC Faith over Fear (1)TC Faith over Fear (2) TC Faith over Fear (3) TC Faith over Fear (4) TC Faith over Fear (5) TC Faith over Fear (6) TC Faith over Fear (7) TC Faith over Fear (8) TC Faith over Fear (9) TC Faith over Fear (10) TC Faith over Fear (11) TC Faith over Fear (12) TC Faith over Fear (13) TC Faith over Fear (14) TC Faith over Fear (15) TC Faith over Fear (17) TC Faith over Fear (18) TC Faith over Fear (19) TC Faith over Fear (20) TC Faith over Fear (21)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s