«You Can», Youth Exchange, Vecumniecu, Λετονία, 21 – 28/06/2013

1 Απριλίου 2013, Θεσσαλονίκη

-Καλησπέρα Γ. έχεις επιλεγεί να πας στο πρόγραμμα ανταλλαγής στη Λεττονία.

-Πες μου ότι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο…

Και κάπως έτσι άρχισαν όλα

Φάση 1η Preproject planning

Είναι ωραίο να περιμένεις κάτι. Αυτό ακριβώς γίνεται στη φάση αυτή. Εισιτήρια, συνομιλίες στο facebookγια το τι θα πάρουμε μαζί μας για το international night, τι ρούχα να πάρω μαζί μου?, θα χωρέσει και το αρκουδάκι μου μέσα στη βαλίτσα?  είναι μερικά μόνο από τα πολύ σοβαρά «προβλήματα» που καλείσαι να λύσεις.

Φάση 2η The experience

23 Ιουνίου 2013, Αεροδρόμιο της Ρίγας

Μια ομάδα Λεττονών μας υποδέχεται στο αεροδρόμιο και ξεκινάμε για τον προορισμό μας: το ξύλινο καταφύγιο που βρίσκεται σε κάποιο δάσος της Λεττονίας. Λεττονοί, Έλληνες, Τούρκοι, Λιθουανοί, δε χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα για να σπάσει ο πάγος και να αρχίσουν τα πρώτα παιχνίδια και πειράγματα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνεις όταν πας σε ένα πρόγραμμα είναι το πώς περνάν οι μέρες. Συζητήσεις, παιχνίδια, party, χαμόγελα παντού, αξέχαστες μέρες και νύχτες  είναι οι λέξεις που περιγράφουν αυτό που ζήσαμε στη Λεττονία. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι άνθρωποι που γνωρίζεις. Αυτοί που θα κρατήσουν ή θα σπάσουν τα στερεότυπα που πιστεύεις ότι έχει η κάθε χώρα. Δυσκολευόμουν να πιστέψω πως ένας 16χρονος και ένας 24χρονος μπορούν να κάνουν παρέα και να σπάσουν πλάκα μαζί. Κι όμως έγινε και αυτό στη Λεττονία..

Φάση 3η After project management

1 Ιουλίου 2013, Θεσσαλονίκη

Έρχεται η μέρα που πρέπει να διαχειριστείς όλο αυτό που έζησες. Εικόνες, αναμνήσεις και κυρίως νέοι φίλοι με τους οποίους δεν είπες «Goodbye» αλλά «Cusoon, someday, somewhere»

In the end it’s not about the places you visit, it’s about the people you meet.

Γ.Β.

 

Aπό που να ξεκινήσω ?

Ίσως από τον ενθουσιασμό της ομάδας μας  στον δρόμο μας για Λετονία. Είχαμε όλοι χαρούμενα γελαστά πρόσωπα  κάναμε πλακά και αστεία λες και γνωριζόμασταν χρόνια δεν ξέραμε ακόμα πως ακριβώς και τι θα  κάνουμε εκεί που πάμε αλλά σίγουρα νιώθαμε ενθουσιασμένοι που θα κάναμε μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα μας . Όταν φτάσαμε μαγευτήκαμε αλήθεια από το πράσινο και το διαφορετικό τοπίο . Ο Renars   μας υποδέχτηκε ξυπόλυτος  με χαμόγελο και χιούμορ και εμείς ταλαιπωρημένοι αλλά χαρούμενοι αλλάξαμε γρήγορα και κατεβήκαμε  εκεί που είχαν φωτιά. Hταν και η  γιορτή του Γιάννη  και παίξαμε παιχνίδια  τρέξαμε  φάγαμε τα μούτρα μας αλλά το ευχαριστηθήκαμε και απλά  πήγαμε για ύπνο πολύ κουρασμένοι.

Το πρόγραμμα ήταν  διασκεδαστικό  διαδραστικο και έξυπνο με χαλαρά όρια στους χρόνους. Μπορεί ώρες ώρες να κουραστήκαμε αρκετά και να ήμασταν ένα βήμα από την κατάρρευση αλλά σίγουρα κανείς από εμάς δεν έχει άσχημες αναμνήσεις . Τα παιδιά που το οργάνωσαν όλο αυτό ήταν  τόσο κοντά μας που πολλές φορές ο ρόλοι ήταν δυσδιάκριτοι  και αυτό ήταν καλό από τις πρώτες κιόλας μέρες γίναμε κάτι παραπάνω από ομάδα… γίναμε παρέα κάναμε πλάκα για τους κανόνες. Το πιο ευχάριστο κομμάτι ήταν ότι όλο το πρόγραμμα δεν κινήθηκε σε πλαίσια σεμιναρίων και καθαρά θεωρητικής ανάλυσης του θέματος αλλά  μέσα από παιχνίδια γέλια πλάκες και χαρουμενες στιγμές –που κανεις από εμάς δεν θα ξεχάσει ποτε-  πιάσαμε το νοήμα   και μπορέσαμε να εφαρμόσουμε όσα μαθαίναμε κάθε μέρα.

Έκανα και εγω και ολοι μας  δραστηριότητες που δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα κάνουμε φορεσαμε εξοπλισμούς και ανεβήκαμε στα δέντρα μας έμαθαν πώς να κράταμε τους εαυτούς μας ασφαλέις εκεί πάνω και  αρχίσαμε να περνάμε από το ένα δέντρο στο άλλο  πάνω σε σχοινία και κινούμενες σκάλες. Ηταν διασκεδαστικό τρομακτικό και αφου έκανα αυτό, νομίζω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα.

Το θεμα  του προγράμματος ήταν οι 8 βασικές δεξιότητες  που θα κάνουν την αναζήτηση μας για δουλειά και την ζωη μας στο τέλος τέλος πολύ πιο εύκολη. Καταλάβαμε ότι αν δεν φροντίσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις βασικές  δεξιότητες κανείς δεν θα το κάνεις για μας και πρεπει να δραστηριοποιηθούμε πάνω στο θέμα. Μεσα από παιχνίδια και δραστηριοτητες καταλάβαμε πόσο χρησιμα είναι όλα και στην καθημερινή μας ζωη.

Το μέρος που μας φιλοξένησε ήταν συγκινητικά όμορφο και προσεγμένο  ήταν μαγευτικο και αλήθεια δεν πιστεύω ότι υπήρχε καταλληλότερο μερος να  γινει το πρόγραμμα  φροντίζαμε μόνοι μας να διατηρείτε καθαρό και τακτοποιημένο κατι που μας έκανε πιο  προσεκτικούς με  το ‘’σπίτι ‘’ μας. Και οι διοργανωτές ήταν εξυπηρετικότατοι σε ότι και αν ζητούσαμε.

Το φαγητό νομίζω ότί ήταν αρκετά καλό  αλλα μακριά από τα ελληνικές γευσεις αυτό ηταν το αρνητικό παρόλα αυτά θα θέλαμε να φάμε κατι πιο παραδοσιακό νομιζω ότι το συζητούσαμε και οι 5 μας ότι πήξαμε στο μακαρόνι και στην πατάτα  παρα ταυτα νομίζω ότι ήταν το λιγότερο γιατι  ηταν γευστικό και προσεγμένο και  o Renars μα προμήθευε με ότι θέλαμε ή μας έλειπε από την κουζίνα κάθε μέρα π.χ. ΚΑΦΕ που πρόσεξε ότι πίναμε και όταν τελείωσε μας έφερε άμεσα καινούριο ….. οπότε ουσιαστικά  δεν εχουμε παράπονο ούτε από το φαγητό διοτι το μόνο πρόβλημα ήταν η διάσταση στις γεύσεις τις μεσογειακές με τις  λετονικές.

Η διάφορα ηλικίας μας πολλές φορές χανόταν  και νομίζω ποτέ δεν έγινε και φανερή αν  μέτραει η γνώμη μου γιατί εμείς  γίναμε παιδια  αυτές τις 7 μέρες και τα παιδια   δεν συμπεριφέρθηκαν ποτε με ανωριμότητα όποτε  δεν υπήρξε θέμα  σε σχεση με την διάφορα ηλικίας μας ….. στηρίζαμε ο ένας τον άλλον τοσο πολύ που ειτε 16 ειτε 24  ήμασταν μια ομοιόμορφη ομάδα. Και αυτό έχει σημασία….

Εν κατακλείδι …. Περάσαμε κατά γενική ομολογία της ελληνικής ομάδας 8 υπέροχες μέρες γνωρίσαμε  υπέροχους ανθρώπους ξεχάσαμε ότι μας βάραινε και το αφήσαμε εκεί και γυρίσαμε πιο ανάλαφροι πίσω με νέες εμπειρίες  και μερικοί από εμάς γυρίσαμε νέοι άνθρωποι πίσω …. με πιο πολλή όρεξη, κέφι, ζωντάνια!!

Κάναμε μια γερή φιλιά η ελληνική ομάδα που θα κρατήσει στα χρόνια  από τότε που γυρίσαμε βρισκόμαστε κάθε μερα και κάνουμε σχέδια  λείπουμε ο ένας στον άλλο και ανοιγόμαστε κάθε μέρα πιο πολύ.

Τα παιδιά από όλες τις χώρες δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ θα  είναι πάντα στην καρδία μας και ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα. Ήδη μας λείπει  ή Λετονία ….

‘Αγαθα ,Αποστόλη σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία όχι μόνο να περάσουμε 7 υπέροχες μερες αλλα που μας δώσατε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον….

Κ.Σ.

 

YE You Can, Latvia (1) YE You Can, Latvia (2) YE You Can, Latvia (3) YE You Can, Latvia (4) YE You Can, Latvia (5) YE You Can, Latvia (6) YE You Can, Latvia (7) YE You Can, Latvia (8) YE You Can, Latvia (9) YE You Can, Latvia (10) YE You Can, Latvia (11) YE You Can, Latvia (12) YE You Can, Latvia (13) YE You Can, Latvia (14) YE You Can, Latvia (15) YE You Can, Latvia (16) YE You Can, Latvia (17) YE You Can, Latvia (18) YE You Can, Latvia (19) YE You Can, Latvia (20) YE You Can, Latvia (21) YE You Can, Latvia (22) YE You Can, Latvia (23) YE You Can, Latvia (24) YE You Can, Latvia (25) YE You Can, Latvia (26) YE You Can, Latvia (27) YE You Can, Latvia (28) YE You Can, Latvia (29) YE You Can, Latvia (30)

Σχολιάστε